Sparen is momenteel zinloos

De rente is de afgelopen jaren enorm gedaald. Inmiddels is de rente bij de veel banken onder 0,5 procent per jaar. En de bodem lijkt ook nu nog steeds niet bereikt. De rente is nu vaak zelfs lager dan de belastingen die je erover moet betalen.

De spaarrente maakt al langere tijd de inflatie en de belasting die je moet betalen niet meer goed. Je wordt daarbij in feite ook nog armer door de prijsstijgingen. Goede alternatieven op spaargebied zijn er ook niet echt. Langer vastzetten levert niet meer op.

De mogelijkheid is aanwezig dat de spaarrente onder de nul duikt. Dan krijgt tijd een andere waarde voor geld: geen rente krijgen voor je spaargeld, maar rente betalen.

Wil je toch nog wat rente krijgen op een vrij opneembare rekening, dan ben je tamelijk goed uit bij  NN want daar krijg je nog 0,8 procent rente, het hoogste percentage in Nederland. SNS betaalt 0,75 procent. ABN geeft nu 0,4 procent op een spaarrekening.

De verwachting van  De Nederlandsche Bank is dat de rente nog geruime tijd laag blijft. Op basis van deze informatie is het verstandig om naar alternatieven te kijken, zoals vermogensbeheer, zelf beleggen, automatisch beleggen of kopieer de beste beleggers.