Rendement maken in stijgende en dalende markten

Afgelopen week was een rampzalige beursweek. De koersen daalde de ene dag nog meer dan de andere. Behaalde rendementen over de afgelopen maanden verdwenen als sneeuw voor de zon. Het corona virus zorgt voor angst en winstnemingen nadat de veel indexen en aandelen de hoogste niveaus in tijden hadden neergezet. Iedereen zoekt massaal de uitgang zoals in veel nieuwsberichten te lezen is. De beurzen zijn bloednerveus na een van de slechtste weken sinds de crisis zo schrijft nu.nl De meeste beleggers hebben het afgelopen jaar een goed rendement behaald met beleggingsfondsen en aandelen. In een periode van stijgende koersen gaat dit vanzelf en over de lange termijn leveren beleggingen dan ook een mooi rendement en meer dan bijvoorbeeld sparen. Maar wat nu als koersen dalen, hoe kun je daar dan aan verdienen?

Rendement maken in een dalende beurs kan met verschillende beleggingsinstrumenten, zoals opties, futures, trackers, turbo’s en CFD’s. Hiermee kun je speculeren op een koersdaling door short te gaan. Dit betekent dat je een positie koopt op een onderliggende aandeel, index, crypto of valuta waarmee je inspeelt op een verwachte koersdaling. De meeste instrumenten werken met een hefboom. Dit betekent dat de winst of verlies in procenten groter is dan de procentuele beweging in de onderliggende waarde. Een turbo met hefboom 2 zal 2% in waarde veranderen als de onderliggende waarde 1% in waarde veranderd.

Een CFD (Contract For Difference) is een financieel product waarmee geprofiteerd kan worden van een koersstijging of-daling van een onderliggend product. Het is een contract tussen de koper en de verkoper. Bij het aankopen van een CFD wordt de koper geen eigenaar van het onderliggende product. Het waardeverschil (van bijvoorbeeld een aandeel) wordt vanaf het moment van overeenkomst verrekend. De afrekening van de winst en het verlies vindt plaats nadat de positie is gesloten. Bij het aangaan van een positie vindt dus geen betaling plaats. Met CFD’s kunt u inspelen op zowel een koersstijging (long) als een koersdaling (short) van een aandeel of een index.

Met een CFD kun je dus profiteren van een koersdaling. Hier kun je zelf in handelen of je laat dit doen door handelaren die in zowel stijgende als dalende beurzen goede rendement laten zien.