Automatisch beleggen: sociaal netwerk versus handelssysteem

Automatisch beleggen wordt in Nederland steeds populairder. Deze trend is vooral te danken aan de technologische ontwikkelingen. Hierdoor is het voor iedereen mogelijk is om eenvoudig trades van een professional te kopiëren zonder dat er een vinger aan te pas komt. Iedereen kan zonder kennis van beleggen eenvoudig 10, 20 en soms wel 200 keer meer verdienen dan met sparen en dat helemaal automatisch. Tenminste als je bereid bent meer risico te lopen. Als het gaat om automatisch beleggen met een hoog rendement zijn er grofweg 2 varianten.

  1. Automatische handelssystemen: in dit geval open je een rekening bij een broker, zoals Today’s Brokers. Zij bieden systemen aan van handelaren waar je een abonnement op neemt. Zodra je een systeem hebt gekozen worden op jouw rekening dezelfde transacties uitgevoerd als die van de handelaar en behaal je automatisch hetzelfde rendement. Het bedrag per contact is meestal vanaf zo’n 5.000 euro. Je kunt op ieder moment besluiten om te stoppen met kopiëren. Je hebt dus uiteindelijk zelf de touwtjes in handen. De top 20 van systemen met het hoogste rendement toont BeursVos regelmatig op deze website.
  2. Sociale beleggingsnetwerken: het grootste sociale beleggingsnetwerk ter wereld is eToro met zo’n 2 miljoen rekeningen. Bij eToro open je een account vanaf 50 euro. Met CopyTrader kun je handelaren kiezen die je wilt kopiëren en wijst een percentage van je geld toe aan hun trades. Je kunt tot 10 handelaren kopiëren en zelf een maximaal verlies (stoploss) instellen per handelaar. Op eToro kun je met de ‘Discover People’ tool handelaren selecteren op basis van rendement en  risico.

Verschillen

Het grote verschil tussen automatische handelssystemen en sociale beleggingsnetwerk zoals eToro is het bedrag en het aantal handelaren.

Daarnaast kun je bij eToro per handelaar zelf een stoploss instellen en ben je bij automatisch handelsystemen afhankelijk van de handelaar.

  • Bij automatische handelssystemen gaat het al snel om een contactbedrag van enkele duizenden euro’s. Bij eToro kun je vanaf 50 euro meedoen.
  • Bij eToro kun je kiezen uit duizenden handelaren op basis van meerdere selectiecriteria en bij automatische handelssystemen uit tientallen traders.
  • De keuze van de gewenste handelaren is bij eToro lastiger omdat er zoveel keuzes gemaakt kunnen worden. Bij automatische handelssystemen is deze keuze sneller en makkelijker gemaakt.

Automatisch beleggen kan veel geld opleveren als je bereid bent risico te lopen. Op basis van de top 20 kies je eenvoudig een systeem op basis van gemiddeld netto jaarrendement vanaf de start. Bij eToro kun je eerst een proefaccount opnenen om te oefenen. Kies dus zelf wat goed bij je past.